Materiały dostępne wyłącznie w wersji elektronicznej.
Granty ERC - Polaków jak na lekarstwo
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 1903
Europejska Rada ds. Badań Naukowych (ERC) ogłosiła 10.12.19 zwycięzców ostatniego konkursu Consolidator Grant 2019: jest to 301 najlepszych naukowców z całej Europy, których badania będące częścią programu „Horyzont 2020”, zostaną wsparte 600 mln euro. Z Polski tylko jedna osoba otrzymała grant – to prof. Valentina Lepri związana z Instytutem Filozofii i Socjologii PAN. Pozostali (2) stypendyści związani są z zagranicznymi placówkami badawczymi.
Kambryjska eksplozja życia
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 1717
Muzeum Ziemi PAN w Warszawie zaprasza 15.12.19 o godz. 13 na kolejne spotkanie z cyklu „Wykłady Paleontologiczne Muzeum Ziemi”.
Najbliższy wykład zatytułowany „Kambryjska eksplozja życia” przybliży tematykę wielkiej eksplozji kambryjskiej, która miała miejsce ponad 500 milionów lat temu u zarania eonu fanerozoicznego.
Intarg 2020
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 2801

XIII Międzynarodowe Targi Wynalazków i Innowacji INTARG® odbędą się 18-19.06.20 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym – Spodku - w Katowicach.
Virtus est perfecta ratio
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 2010
Virtus est perfecta ratio, czyli cnota jest doskonałym rozumem. To powiedzenie Cycerona służy od 2011 roku kapitule nagrody ustanowionej przez Instytut Studiów Podatkowych (przewodniczącym kapituły jest prof. Witold Modzelewski) za nazwę przyznawanego medalu, którego patronem jest Franciszek Ksawery Drucki-Lubecki – wybitny finansista i organizator gospodarki, Minister Skarbu Królestwa Polskiego.
Żywioły Ziemi
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 1851
W Muzeum Ziemi PAN w Warszawie do 29.12.19 czynna jest wystawa malarstwa i grafiki Katarzyny Lipskiej-Ziębińskiej pt. "Struktury i żywioły Ziemi".
Karp na przekąskę
- Autor: Anna Leszkowska
- Odsłon: 1860
Zespół naukowców pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia. Badania zrealizowano w ramach projektu „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu „Snack Food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.



